Vaša pot do znanja. Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

Rastoča knjiga

RASTOČA KNJIGA je kulturno dejanje na prehodu tisočletja – da bi predstavili razpoznavnost Slovenije kot naroda dela, kulture in znanja; simbol RASTOČA KNJIGA ponazarja vso našo zgodovino in bivanje. Bolj kot drugi narodi smo se namreč Slovenci v svoji zgodovini uresničevali s svojo kulturno razpoznavnostjo, ki je temeljila na jeziku in se širila na vsa druga področja. RASTOČA KNJIGA je dokaz naših dosežkov, pričevanje o naši razvitosti in zrelosti. Hkrati pa želimo vse doseženo še nadgrajevati da bo vseskozi RASTOČA KNJIGA.

Idejni oče RASTOČE KNJIGE je dr. Janez Gabrijelčič, ki je za to plemenito kulturno dejanje od vsega začetka pridobil Državni svet Republike Slovenije in v tedanjem predsedniku Tonetu Hrovatu našel sooblikovalca ljudske spodbude. Zamisel je zaživela, ko so jo podprli številni znanstveniki in akademiki ter druge ugledne osebnosti in ustanove kot so SAZU, NUK in UNIVERZA. Naklonjenost ideji je pokazalo tudi slovensko politično vodstvo. Nadvse pomembno pa je, da je zamisel finančno podprlo slovensko gospodarstvo, številna ugledna imena, med njimi tudi generalna direktorica Trima Tatjana Fink, ki je postala predsednica društva RASTOČA KNJIGA.

V OBČINI TREBNJE pa smo razmišljali tudi nekoliko širše. Če ima naša država svojo RASTOČO KNJIGO, je prav, da poiščemo tudi vrednote posameznega področja, jih širše predstavimo in postopno nadgrajujemo. Tako se je v aprilu 2003, ko se spominjamo Golievega spominskega dne, v avli CIK Trebnje odprla stalna razstava o ljudeh, ki so izšli iz trebanjske občine ali so na tem prostoru ustvarili viden pečat svojega dela. Izhodišče je bilo, da so osebnosti s svojim delom v svojem času dale vidnejši pečat v širšem prostoru (najdemo jih v Enciklopediji Slovenije), ali pa so s svojim delom izrazito izstopale v OBČINI TREBNJE.

Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline  (.pdf, 212 kb)

Vsakršno tiskanje ali razmnoževanja gradiva “Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline” brez dovoljenja avtorja prepovedano.