Vaša pot do znanja. Center za izobraževanje in kulturo Trebnje

Univerza za tretje življenjsko obdobje Trebnje

UTZO_logo_crn

Vsako obdobje ima svoje posebnosti. Nekomu se zdi bolj srečno otroštvo, drugemu čas študija in zaposlitve, spet tretjim čas po upokojitvi.

Tudi to obdobje je lahko prijetno. Je čas, ko dnevnega ritma ne narekujejo več urini kazalci z neizprosnim odštevanjem zamujenih minut med dnevnimi opravili in obveznostmi, je čas, ko vprašanja: kako je z otroki, njihovim izobraževanjem, zdravjem, kako je z gospodinjstvom, kako s službo, kako zagotoviti sebi in družini primerno bivanje, standard… ne krojijo več posameznikovega vsakdana. To je čas, ki nudi prostor uresničevanju tihih, v mladosti neuresničenih in v kot potisnjenih želja: poznavanje tujih jezikov, računalništva, slikanja in obvladovanje različnih ročnih spretnosti, poznavanje zelišč, zgodovine in umetnosti, naravnih lepot, književnosti in pisanje pesmi …

Univerza za tretje življenjsko obdobje Trebnje je namenjena prav temu: izobraževanju, razvoju in aktivaciji starejših v našem okolju. Ustanovljena je bila 7. marca 1998, od takrat pa se v njenih klopeh letno izobražuje skoraj 200 članic in članov. Ti svoje znanje obnavljajo, nadgrajujejo in osvajajo nova na delavnicah, študijskih krožkih in strokovnih ekskurzijah.

Dejavnost Univerze za tretje življenjsko obdobje Trebnje strokovno vodi upravni odbor, ki od leta 2009 šteje 7 članov: predstavnik članov iz občine Šentrupert, predstavnik članov iz občine Mokronog-Trebelno, predstavnik članov iz občine Mirna ter 4 predstavniki članov iz občine Trebnje, od tega ena zaposlena na CIK Trebnje.

Dejavnost UTŽO Trebnje od leta 2015 vodi predsednica Milica Korošec, pred njo pa je Univerzo vodila Silva Mežnar. Ta je prevzela izjemno in veliko delo na področju izobraževanja starejših odraslih v našem okolju, ki ga je uspelo zasnovati in razviti prvi predsednici Cvetki Bunc. Ta je dejavnost univerze vodila vse od leta 1998 in za to leta 2009 prejela tudi Plaketo Občine Trebnje.SLO UTŽO

Univerza za tretje življenjsko obdobje Trebnje je tudi članica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Dejavnost UTŽO Trebnje

Delavnice so organizirane praviloma ob torkih od 9.00 do 11.00 ure in potekajo v predavalnici CIK Trebnje. Za člane UTŽO so brezplačne.

Krožki so organizirani na različnih lokacijah, odvisno od interesa članov. Vsebine se lahko po dogovoru med mentorjem in udeleženci med letom  dopolnjujejo. V krožku naj bi bilo najmanj 8 udeležencev.

Popotne malhe so organizirane izobraževalne ekskurzije, ki se izvajajo vsak zadnji torek v mesecu, od oktobra do aprila. Namenjene so spoznavanju lokalnih  znamenitosti in znamenitosti širše domovine.

Poročila o delu UTŽO Trebnje

Dejavnost sofinancirajo: Občina Trebnje, Občina Mirna, Občina Mokronog-Trebelno in Občina Šentrupert.

Informacije in prijave:
Martina Podlesnik
koordinatorka izobraževanja
T: +386 7 34 82 108
E: martina.podlesnik@ciktrebnje.si

Uradne ure:
ponedeljek – četrtka, od 9. do 15. ure
petek, od 9. do 14. ure